כן, פורד מכנה את זה “רכב פעילות ספורטיבית”, קטגוריה שאתה פוגש כאשר אתה בוחן כיצד מכוניות משווקות באירופה. אבל אם הוא נראה, מריח ונוסע כמו מיניוואן, אז, נחשו מה: פורד S-MAX Hybrid החדש הוא בדיוק זה – מיניוואן היברידי מצמרר.
הרכב החדש בעל שבעה נוסעים הוא הגרסה המחושמלת הראשונה של ה-S-MAX, דגם מיניוואן שפורד משווקת באירופה מאז 2006. הוא מתהדר במנוע בנזין בנפח 2.5 ליטר, סוללת ליתיום-יון בהספק של 1.1 קילוואט שעה. מנוע חשמלי, ויעילות דלק רק בטווח של 6.4 ליטר שנשרף לכל 100 ק”מ נסיעה (שווה ערך לכ-37 קמ”ג), לפי הודעה לעיתונות מפורד אירופה.
עם זאת, אם המיניוואן ההיברידי החדש הזה מעניין אותך ואתה גר בארה”ב, אין לך מזל. הוכרז רק החודש, ה-S-MAX Hybrid לא ישווק בצד השמאלי של הבריכה.
אבל למה לא?
נכון, מיניוואנים הם קטגוריית רכב שנפלה לרעה בארה”ב, שם השוק מעדיף כיום קרוסאוברים, רכבי שטח ומשאיות. זו הסיבה למספר דגמי המיניוואנים המשווקים כיום בארה”ב, לפי USA Todayירד לחמש בלבד: קרייזלר פסיפיקה, דודג’ גרנד קרוון, הונדה אודיסיי, קיה סדונה וטויוטה סיינה.
כל אחד מהדגמים הללו, מלבד קיה סדונה, זמין כהיברידית, שהיא כעת תצורת מערכת ההנעה היחידה המוצעת לטויוטה סיינה.
המשך קיומם של חמשת הדגמים הללו – אפילו על רקע השערות מתמשכות שעוד דגמים נוספים יופסקו – מעיד על כך שפורמט רכבי המיניוואנים ממשיך לקבל קהל עוקבים בארה”ב, אם כי קטן.
Good Car Bad Car מדווח שרק נמכרו 272,052 מיניוואנים חדשים בשוק האמריקאי בשנת 2020, המהווה רק 1.9 אחוזים סך מכירות הרכב בארה”ב של 14,665,787 שנה שעברה.
אז, לא – המיניוואן רחוק כעת מקטגוריית רכב פופולרית.
אבל אם יש לך משפחה, צורך תכוף לסחוב הרבה דברים, ואולי חיית מחמד או שניים או יותר, קשה לנצח את המרחב, השירות והגמישות שמיניוואן יכול להציע. מדובר בפורמט רכב המשלב הרבה מהנוחות ויכולת הנהיגה של מכונית משפחתית עם יכולת הובלה של משאית, בתוספת מקום עצום לנוסעים שתצורת ישיבה בת שלוש שורות מעניקה.

אני מדבר מניסיון, לאחר שבבעלותו פורד ווינדסטאר במשך 12 שנים.
עם זאת, מאותו ניסיון אישי, אני מבין היטב מדוע היתרונות הללו עשויים להיות גם המגבלות של קטגוריית המיניוואנים. זה רכב הגיוני עבור הרבה אנשים כשהם בשלב חיים מסוים.
אבל ברגע שמשפחה מגיעה לנקודה שבה הילדים מבוגרים יותר, עם פחות צורך בהסעה לספורט נוער, פחות עניין בטיולים משפחתיים, ובאופן כללי פחות מסימני ההיכר האחרים של אורח החיים הפרברי, שהרכבים האלה מתאימים להם, ובכן, מיניוואנים מתחילים להיות פחות הגיוניים – כמו שהם הפסיקו להיות הגיוניים עבורי.
מגביל שלב החיים המובנה מפחית את הסבירות, למשל, שבעל מוכן לסחור במיניוואן יחליף אותו במיניוואן אחר.
אף על פי כן, שוק של כמעט 300,000 מכירות בשנה הוא לא דבר ללעג, נכון? מכירה היא מכירה היא מכירה.
אז למה פורד לא רוצה חלק משוק המיניוואנים ההיברידיים בארה”ב?
בסופו של דבר זה עשוי להיות עניין פשוט של הון עצמי של המותג שדגמי מיניוואנים מתחרים הרוויחו במהלך השנים. דודג’ היה למעשה חלוץ הקטגוריה עם הקרוואן, מה שכנראה מסביר מדוע הגראנד קארוון (יחד עם בן דודו היותר מפואר במשפחת סטלנטיס, קרייזלר פסיפיקה) הוא אחד הדגמים הבודדים שנותרו. הונדה אודיסיאה – יקיר דוחות צרכנים רב-שנתי – נהנתה ממוניטין חזק של איכות ועמידות. ונאמנות המותג העזה של בעלי טויוטה תורמת ללא ספק לסיבולת הסיינה.
בעוד שפורד הצליחה לרוץ יפה עם הווינדסטאר ומאוחר יותר עם ה-Freestar, היצע המיניוואנים שלהם תמיד היה קצת כמו גם רץ בהשוואה לדודג’ קארוון. ופורד יצאה לגמרי מגזרת המיניוואנים בארה”ב לאחר 2007.
עם זאת, הם חושפים מיניוואן היברידי עם S-MAX Hybrid באירופה. כמה קשה יכול להיות להפוך גם גרסה אמריקאית לזמינה?
זו החלטה עסקית מוזרה, אבל היא גם תואמת את המידה שבה פורד, למעט המוסטנג, בינתיים לפחות נכנסה לכל הפחות עם משאיות, רכבי שטח וקרוסאוברים – ותו לא – לשוק האמריקאי.
העדפה לפורמטים של רכבים, כמובן, היא תמיד דורית. ככל שדור מתבגר, יש נטייה להתחמק ממה שהוריהם נהגו. מכוניות סטיישן יצאו מהאופנה כשהבייבי בום גדלו והקימו משפחות – וקנו מיניוואנים. ואז דור ה-X והמילניאלס התנערו ממיניוואנים, והנה אנחנו כאן. אבל עכשיו קרונות הם קצת שיק בקרב חובבי מכוניות.
אז אולי תחיה מחודשת של מיניוואנים עדיין לפנינו. אבל בארה”ב, לעת עתה, נראה שנקודת המבט של פורד היא “אין מיניוואן היברידי בשבילך!”
קָשׁוּר
על הסופר
ביל הייוורד
ביל הייוורד, סופר, משווק וחובב מכוניות, הוא עורך ומוציא לאור של AutoNewsblaster. במקור יליד פרברי מרילנד של וושינגטון הבירה, הוא מתגורר כיום בדרום מרכז פנסילבניה. צור קשר: [email protected] או 717-968-0883.